Alle wijnmakers dromen ervan om hun eigen domein te runnen en hun eigen naam op een etiket te zien staan. Je kunt op het meest prestigieuze adres werken en je hele leven wijden aan de meest gewaardeerde wijngaarden, maar uiteindelijk is het niet van jou.
Als technisch directeur tussen 2006 en 2016 bracht Pierre Vincent Domaine de la Vougeraie naar een hoger niveau voordat hij in 2017 naar Domaine Leflaive verhuisde. Hij was een de certitude op het domein na het overlijden van Anne-Claude Leflaive en de persoon die de reputatie van het domein herstelde na incidenten van voortijdige oxidatie. Tijdens beide periodes was Vincent verantwoordelijk voor een groot aantal verbluffende wijnen. Desondanks, als we het hebben over zijn tijd in Puligny-Montrachet, is het duidelijk dat ondanks het prestige van zijn positie, ongeacht zijn talent en inbreng, Domaine Leflaive altijd over Leflaive zal gaan. Hij begreep dat hij als wijnmaker een minder zichtbare en minder autonome rol achter gérant Brice de la Morandière moest accepteren.
In mei 2023 werd bekend dat Pierre Vincent samen met twee vrienden uit Lyon, Hervé Kratiroff en Eric Versini, Domaine des Terre de Velle aan de rand van Auxey-Duresses had overgenomen. Dit betekent dat Pierre Vincent in 2023 de wijnen maakte op beide domeinen, zoals ook het geval was in 2024. Na de oogst van 2024 nam Pierre Vincent afscheid van Leflaive om zich volledig te richten op Domaine Pierre Vincent.
Het is een klein domein van 7,12 hectare, waarvan 1,46 hectare en fermage; deze produceren echter zo'n 16 micro-cuvées met beperkte productie, voornamelijk wit. De kelders zijn niet volgestouwd met veelbelovende Premier en Grand Crus, met de opmerkelijke uitzondering van bijna een halve hectare Corton-Charlemagne. In plaats daarvan liggen de percelen op bescheidener appellaties en lieux-dits, maar locatie is natuurlijk niet alles. Een aspect dat Vincent aantrok was de gezegende leeftijd van de wijnstokken, met veel meer dan 50 jaar oud. Bovendien is ongeveer 80% Cordon Royat gesnoeid in plaats van Guyot, wat volgens Vincent gunstig is voor de luchtcirculatie.
Ontdek hier de wijnen van Domaine Pierre Vincent
We zijn maar wat blij met deze nieuwe toevoeging.
Het wijnhuis is opgericht door William Kelley, de vijfendertigjarige wijncriticus en hoofdredacteur van The Wine Advocate, en is toegewijd aan het produceren van uitzonderlijke wijnen die het rijke erfgoed en de ongeëvenaarde kwaliteit van de regio belichamen.
Gedreven door zijn passie voor innovatie en exploratie breidde hij in 2021 zijn portfolio uit met Gevrey Chambertin Aux Etelois, Bourgogne Aligoté en een uitzonderlijke Moulin à Vent van 110 jaar oude wijnstokken, die de diversiteit en diepte van het Bourgogne-terroir laten zien. Voortbouwend op dit succes introduceerde hij in 2022 nieuwe benamingen met Chambolle-Musigny Musigny 1er Cru Les Charmes en Meursault Les Narvaux, waarmee hij zijn assortiment uitzonderlijke wijnen verder uitbreidde.
William gelooft dat grootsheid in de details zit. Aan elk aspect van het wijnmaakproces wordt nauwgezet aandacht besteed, van de met de hand aangebrachte etiketten die zijn toewijding aan vakmanschap belichamen tot de delicate was op de flessenhalzen. Op maat gemaakte eiken vaten bieden de perfecte omgeving om onze wijnen te koesteren met een langzame, natuurlijke gisting, zonder toevoegingen.
“I am a vigneron first and foremost, a winegrower more than a winemaker."
Pierrick Bouley is de zesde generatie van de familie Bouley die leiding geeft aan het landgoed, dat oorspronkelijk bekend stond als R&P BOULEY. In 2009 begon hij fulltime op het landgoed te werken en in 2014 nam hij het stokje over van zijn ouders. De meeste wijnstokken op dit landgoed zijn oud (gemiddeld ongeveer 50 jaar oud) en zijn verdeeld over 9 hectare en 41 percelen.
Pierrick verandert geleidelijk de manier waarop hij zijn wijnstokken bewerkt, waarbij hij een meer “organische” en “natuurlijke” aanpak hanteert, geïnspireerd door biodynamische principes. Het landgoed schakelt nu over op biologische landbouw, waarbij de wijnoogst uit 2023 de eerste is die gecertificeerd is.
Om de bodemverdichting tot een minimum te beperken en de waterafvoer te bevorderen, beperkt Pierrick het aantal tractorpassages in de wijngaarden. Hij gebruikt een zeer oude snoeimethode genaamd “Guyot Poussard” die twee sapstromen bevordert, aan beide zijden van de wijnstok (in plaats van één). Bij mooi weer wordt er niet gewied en worden er bijna geen takken gesnoeid, omdat sinds 2020 100% van de wijnstokken voorzien is van traliewerk. Voor behandelingen worden uitsluitend contactproducten gebruikt in combinatie met planten. Er worden geen insecticiden, onkruidverdelgers of anti-rotmiddelen toegepast. Rigoureuze ontknoping, drastische selectie van de druiven, de opbrengsten worden op natuurlijke wijze gereguleerd dankzij de leeftijd van de wijnstokken. Pierrick houdt van elegante wijnen, fijn maar relatief krachtig die lang nazinderen in de mond.
Tijdens ons verblijf in Bourgogne bezochten we eveneens 18 andere domeinen en we kunnen concluderen dat iedereen bijzonder tevreden was met de eerste resultaten. Zeker over de witte wijnen zijn onze producenten in de Côte de Beaune bijzonder lovend. De wijnen zijn intens en krachtig, maar met de nodige fraîcheur. Rood was minder evident en de geoogste druiven dienden rigoureus geselecteerd te worden, maar zij die secuur hebben getrieerd, zullen prachtige, 'old school' Bourgognes vinifiëren.
But first things first. Eerst moeten we nog de laatste 2021s lanceren en volgend jaar is het de beurt aan het wijnjaar 2022, dat eveneens geboekstaafd staat als een bijzonder mooie jaargang in Bourgogne. Als kleine teaser kunnen we al aankondigen dat er enkele nieuwe domeinen zullen worden toegevoegd aan onze selectie van De Windmolen. Stay tuned!
Voor de eerste keer sinds onze jubileumdegustatie in juni 2022 naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van Stappato en het 5-jarig bestaan van De Windmolen organiseren we opnieuw een degustatieweekend. We lanceren een paar nieuwe domeinen en laten nieuwe jaartallen op jullie los.
De Openflessendagen in samenwerking met Stappato vinden plaats in onze gebouwen te Eke. Op zaterdag 18 november en zondag 19 november 2023 kunnen jullie van 14u tot en met 19u doorlopend komen degusteren. In totaliteit zullen er een 60-tal wijnen te proeven zijn.
De kostprijs bedraagt 20 euro per persoon, inclusief een Spiegelau degustatieglas en een hapje van ’t Verschil on wheels. Inschrijven kan reeds via onderstaande link. Op de webpagina zullen jullie ook enkele weken voordien de volledige prijslijst kunnen terugvinden.
-- schrijf u hier in --
Graag geven we al de data mee voor onze najaarsproeverij. Duid alvast zaterdag 18 en zondag 19 november 2023 aan in uw agenda voor 2 dagen vol proefplezier!
tot dan!
De Windmolen team